top of page

BRUCE GOLDSMITH: CALCULATING HOURS

[Original English below]

THIẾT BỊ BỤI BẶM Bụi mịn ở khắp nơi trong thung lũng Owens, California

Mọi người thường chấp nhận giờ bay là phương pháp tính tuổi dù tốt, nhưng sự thực phức tạp hơn nhiều. Hãy để dù mở ra ở sau vườn trong một tháng, và nó sẽ hỏng hoàn toàn với không giờ bay! Rõ ràng là các yếu tố khác có thể quan trọng hơn là giờ bay.

Sau đây là những cách quan trọng có thể làm dù hỏng sớm

1. Cất dù khi đang ẩm ướt.

2. Mở và gấp dù liên tục

3. Tập mặt đất

4. Bụi và cát

Tôi sẽ trình bày lần lượt chúng sau đây.


Độ ẩm

Ẩm ướt là kẻ thù số một của dù, và nước muối thì tệ hơn là nước ngọt. Bạn không bao giờ nên để dù quá 12 tiếng nếu nó được gấp lại khi ẩm ướt. Dù sẽ bị mốc rất nhanh và khi điều này xảy ra bạn sẽ không bao giờ lấy mốc ra khỏi dù được. Đơn giản là không có giải pháp nào cho dù mốc. Bạn có thể bay nó thêm một thời gian, nhưng nó không được lâu.

Nếu dù của bạn bị ướt, hãy mở nó ra và làm khô càng nhanh càng tốt. Vào mùa hè thì hong khô ngoài nắng; vào mùa đông thì mở ra trong một căn phòng ấm và khô và để nó tự khô. Đừng hong khô nó bằng lò sưởi hay máy sấy. Nếu để dù một thời gian dài giữa những chuyến bay, đừng gấp quá chặt và để dù ở nơi nào đó khô và ấm.


Gấp dù

Gấp và mở dù cũng khiến tăng tuổi dù lên nhiều. Do đó số chuyến bay cũng quan trọng không kém số giờ bay. Tôi ước tính là bốn lần gấp/mở dù tương đương với một giờ bay, giả sử dù được gấp sau mỗi chuyến bay.

Gấp dù bằng túi túm giúp giảm điều này đáng kể, bằng việc giảm gập cánh dù. Gấp dù quá chặt không tốt bằng gấp vừa phải. Túi kén giúp tăng tuổi thọ của các gọng và các phần nhựa của dù nhưng không giúp gì cho phần vải dù.


Di chuyển

Giảm thời lượng di chuyển và thời gian dù nằm ngoài trời và số lần gấp xuống tối thiểu. Khi dù của tôi hạ xuống đất, tôi không bao giờ di chuyển nó. Tôi cũng không mở dù ra hoàn toàn; tôi thường gấp dù từ đúng vị trí của nó trên mặt đất và không trải nó phẳng ra. Kéo phẳng dù ra là một thói quen không tốt, vì mài mặt trên dù sẽ làm hư hỏng dù.

Phần lớn vải để may dù ngày nay được phủ một mặt thôi. Lớp phủ này thường ở bên trong dù, do đó nó sẽ không bị mài mòn khi dù chạm đất. Khi tập mặt đất, cố gắng chọn bãi cỏ thay vì bãi đất.


Bụi và cát

Hiển nhiên là bụi và cát có hại cho dù. Chúng không chỉ mài mòn vải, chúng sẽ lọt vào các đường khâu, đường nối và dây. Không may là nhiều nơi chúng ta bay rất bụi. Hãy giảm thiểu tiếp xúc với bụi bằng cách giữ dù trong túi túm khi chờ bay, bằng việc thường xuyên vệ sinh cell dù, và bằng việc lau chùi nhẹ nhàng các vết bẩn. Sử dụng một cánh dù cũ để bay đồi cát; và nếu bãi cất của bạn có cỏ nhân tạo, hãy dùng chúng.


Tính tuổi dù

Nếu bạn để dù ngoài trời chờ cất cánh hay trải dù ra khi hạ cánh hãy tính thời gian đó vào tổng giờ bay của dù (một lý do nữa để dùng túi túm).

Công thức của tôi để tính tuổi thật của cánh dù là:

(Số chuyến bay chia 4) + (số giờ bay trên trời) + (số giờ trải trên bãi cất) = Thời gian có thể sử dụng một cánh dù

Trung bình một cánh dù sẽ dùng được khoảng 500 giờ sử dụng, và nếu bạn cẩn thận thì có thể lên tới 1000 giờ. Trong một vài trường hợp đặc biệt tôi đã chứng kiến 2000 giờ sử dụng trước khi dù trở nên không an toàn.


[Original English]

BRUCE GOLDSMITH: CALCULATING HOURS

PHOTO: MARCUS KING

Cross Country Magazine Issue 197

DUSTY GEAR Fine dust gets everywhere in the Owens Valley, California


People seem to accept that flying hours are a good measure of the ageing of a glider, but the real story is more complicated than that. Just leave your glider to rest in your back garden for a month, and it will be completely finished with zero flying hours! So it is obvious that other factors can be much more important than simply flying hours.

Here is what I think are the most important things that age a glider prematurely

1. Storing a glider when it is damp. Mould!

2. Packing and opening a glider repeatedly

3. Groundhandling

4. Dust and sand

I’ll deal with them one at a time.


Humidity

Damp is the number-one enemy for gliders, and saltwater is even worse than fresh water. You should never leave your glider more than 12 hours if it has been packed damp. It will go mouldy very fast and once this happens you will never get the mould out of your glider. There is simply no solution to a mouldy glider. You can carry on flying it for a while, but don’t expect it to last long.

If your glider gets damp, then unfold it and dry it out as soon as you can. In summer this will most likely be outside in the sunshine; in winter lay it flat in a warm, dry room or hall and let it dry naturally. Don’t force dry it with radiators or dryers. If storing for a long time between flights, pack it loosely, and keep it somewhere warm and dry.


Packing

Packing and opening a glider causes the glider to age a lot. So the number of flights a wing has is just as important as the number of flying hours. I estimate that four packing/ unpacking cycles is the same as one hour’s worth of flying, assuming that the glider is packed after each flight.

Packing in a quick-pack bag helps reduce this wear a lot, by reducing the folding of the sail. Loose packing is much better than tight packing of course. Concertina bags help extend the life of the plastic rods and parts in a glider but not really for the cloth of the rest of the wing.


Movement

Reduce the amount of movement and time out of the bag and the number of packings to a minimum. When my glider falls to the ground I never move it around. I don’t even open the glider out completely; I normally pack it from the bunched position on the ground and don’t lay it flat. Pulling out your glider flat really is a bad habit, as the abrasion on the top surface often damages gliders.

Most cloth used in building paragliders nowadays is coated on one side only. The coating should be on the inside of the glider, so the coating should not get worn off when the glider touches the ground.

When groundhandling, try to pick a grassy field rather than a dusty one.


Dust and sand

Obviously dust and sand is bad for a wing. Not only does it abrade the material, it gets into the stitching, seams and lines. Unfortunately a lot of places where we fly are also dusty. Minimise the exposure to dust by keeping your wing in a quickpack bag while parawaiting, by regularly emptying the cells of any accumulated debris, and by gently sponge-cleaning dirt. Use an old glider if flying sand dunes; and if your site has asroturf to launch from, use it.


Calculating age

If you leave your glider out on launch or spread out in the landing then that should be added to the total airtime of the glider too (another reason for a quickpack bag).

So my own formula for calculating the real age of a wing is:

(Number of flights divided-by 4) + (hours in the sky) + (hours left out on launch) = effective hours of use for a paraglider

In general an average glider will last for 500 effective hours, and if you are careful you can expect over 1,000 effective hours. In some really exceptional cases I have seen 2,000 effective hours before the glider is unsafe.

Comentarios


bottom of page